Nova York, els Estats Units, 1923
– Nova York, els Estats Units, 1997

Roy Lichtenstein

La idea de Lichtenstein era trencar amb l’expressionisme abstracte que dominava l’escena artística novaiorquesa, la qual cosa donaria lloc al moviment conegut com pop art. Es va caracteritzar per desenvolupar un estil propi en el qual, a més del còmic, va incorporar els coneguts com punts Ben-Day.

Un dels grans representants de l’art pop als Estats Units, les seues obres s’han convertit en tot un símbol d’este moviment artístic.

Lichtenstein va estudiar en la Universitat Estatal d’Ohio. Ja des dels inicis de la seua formació va mostrar interés pels grans mestres com Rembrandt, Daumier o Picasso, i el Guernica, que en aquells dies es trobava en depòsit en el MoMA de Nova York, va ser un dels seus quadres favorits. Durant la Segona Guerra Mundial va ser reclutat per l’exèrcit americà i enviat a Europa en 1945. Va romandre un temps a París rebent classes de francés i de cultura general fins que en 1946 va haver de tornar a Nova York a causa de la greu malaltia que patia son pare, que moriria unes setmanes després.

Després d’acabar els seus estudis a Ohio, va començar a fer classes en la mateixa universitat. En 1951, com que no se li va renovar el seu contracte com a professor, es va mudar amb la seua dona —una exitosa decoradora— a Cleveland. Allí va fer diversos treballs com a dissenyador de mobles, delineant industrial o aparadorista, i al mateix temps va començar a exposar en galeries d’art de Nova York.

La idea de Lichtenstein era trencar amb l’expressionisme abstracte que dominava l’escena artística novaiorquesa. Va dirigir la seua atenció cap als còmics i la publicitat, dels quals va extraure imatges icòniques com la de Mickey Mouse o Popeye. Estes pintures van atraure l’atenció del galerista Leo Castelli, que havia començat a treballar amb artistes com Jasper Johns i Robert Rauschenberg. La primera exposició de Lichtenstein en esta galeria novaiorquesa va tindre lloc en 1962 i va ser un vertader èxit, ja que va vendre totes les obres.

A partir d’aleshores la seua obra va començar a formar part d’exposicions col·lectives en museus dels Estats Units amb la d’artistes com Rauschenberg, Warhol, Rosenquist, Johns o Oldenburg, el treball dels quals suposava una ruptura total amb l’expressionisme abstracte encarnat per l’Escola de Nova York, la qual cosa donaria lloc al moviment conegut com pop art.

Lichtenstein es va caracteritzar per desenvolupar un estil propi en el qual, a més del còmic, va incorporar els coneguts com punts Ben-Day (Ben-Day dots), que deuen el seu nom a l’il·lustrador i impressor Benjamin Henry Day Jr. Estos s’empraven antigament quan els únics colors que es podien utilitzar en la impremta eren el roig, el negre, el blau, el groc i el blanc, i a través d’eixos punts sobre diferents fons es combinaven els colors en la ment i se’n creaven altres nous.

La història de l’art va ser una altra de les seues fonts d’inspiració, sobretot Monet, i concretament les seues pintures de nenúfars: un dels seus motius preferits. La col·lecció Hortensia Herrero inclou dos obres de la sèrie realitzada entorn dels nenúfars de Monet.

Mostra de les seues obres en el CAHH