Nova York, els Estats Units, 1953

Peter Halley

Halley: “La cel·la és un recordatori del bloc de cases, el llit d’hospital, el pupitre de l’escola: els extrems aïllats de l’estructura industrial”.1

Graduat per la Universitat Yale, va començar a treballar com a conservador en el Museum of Modern Art de Nova York en els anys setanta. Va ser durant eixe temps quan Halley va començar a produir el seu propi treball, explorant temes com la tecnologia, la comunicació i l’arquitectura.

En els anys huitanta, Halley aniria exposant les seues obres en galeries d’art locals i ràpidament es convertiria en una figura prominent de l’escena artística novaiorquesa. En esta dècada va crear una sèrie de pintures de gran format amb blocs de color brillants i línies negres que dividien la tela en seccions. Estos blocs eren una espècie de cel·les que podien estar aïllades o connectades entre si. Tal com explica el mateix Halley: “La cel·la és un recordatori del bloc de cases, el llit d’hospital, el pupitre de l’escola: els extrems aïllats de l’estructura industrial”.1

En la dècada de 1990, encara que Halley va continuar abordant estos temes en el seu treball, va començar a incorporar materials com l’acrílic i la resina en les seues peces, així com a crear instal·lacions en les quals els visitants podien ingressar i experimentar l’espai d’una manera completament nova. Unes obres, estes, que parlen de l’alienació i l’aïllament.

En els últims anys, Halley ha continuat creant obres que exploren la relació entre la tecnologia i la societat, al mateix temps que ha començat a indagar en temes com la identitat i la percepció.

El treball de Halley ha sigut exposat en algunes de les galeries i museus més prestigiosos del món, entre estos el Centre Georges Pompidou de París, el Guggenheim de Nova York i la Tate Modern de Londres. Les seues obres formen part d’importants col·leccions, incloses les del Museum of Modern Art de Nova York (MoMA), el Whitney Museum of American Art i el Hirshhorn Museum and Sculpture Garden de Washington D. C.

A més del seu treball com a artista, Halley també ha desenvolupat una intensa tasca com a professor en diverses institucions acadèmiques de tot el món, entre estes la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, la Universitat de Columbia a Nova York i l’Escola d’Art Yale. 

La col·lecció Hortensia Herrero posseïx tres obres d’este prestigiós artista.

1 Peter Halley, Escritos sobre arte, Galería Senda, Barcelona, 2019, p. 47.

Mostra de les seues obres en el CAHH